Gerek günlük yaşantımızda yaşadığımız stres, gerekse geçirdiğimiz bir hastalık sonucunda vücutta arta kalan bir sebepten ve bunlar gibi birçok farklı etkenden vücudumuzun herhangi bir yerinde geçmeyen ağrıların etkisine maruz kalmayanımız yoktur.
Her yaştan insanda bu tür ağrılar ortaya çıkabilir. Bazıları ciddi bir tedavi sürecinin habercisi, bazısı ise basit nedenlerden fakat bir o kadar da can sıkıcı süreçler geçirmemize sebep olan ağrılardır.
Peki ya aslında bu ağrıları boşuna çektiğimizi söylesek ne dersiniz?
Prof. Dr. Selim Candan, bir algoloji profesörü olarak aklımızda bulunan yanlışları ortadan kaldırarak bize başka bir dünyanın kapılarını aralıyor…
Algoloji hakkında merak edilen her şeyi sorarak, A’dan Z’ye tüm konuları Prof. Dr. Selim Candan ile konuştuğumuz özel röportajımız sadece VipTurkey okurlarına özel…
Selim Bey, öncelik olarak okuyucularımız için sizi tanıyabilir miyiz?
Elbette. Algoloji profesörüyüm. İlk-orta-lise eğitimimi Ankara TED kolejinde bitirdim. Yine Ankara’da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden doktor olarak mezun oldum. Anesteziyoloji ana branşını Başkent Üniversitesinde tamamladıktan sonra üzerine algoloji bölümünü yan dal olarak aldım. İlerleyen yıllarda sırasıyla doçentlik ve profesörlük ünvanlarını aldım. Yaklaşık 20 yıldır algoloji üzerinde çalışıyor ve hizmet veriyorum.
Peki, algoloji nedir? Algoloji bilim dalı hangi hastalıklara bakar?
Algoloji ağrı bilimi demektir. Bu bölümün amacı ağrı ile ilgili araştırma yapmak ve ağrısı geçmeyen hastaların ağrısını dindirmektir. Çok geniş bir alanı kapsar. Örnek vermek gerekirse, baş ağrıları, eklem ağrıları, bel ve boyun ağrıları, kanser ağrıları, yaygın vücut ağrıları gibi birçok ağrıya bakar.
Hastalıkların sadece kendisiyle değil aynı zamanda ağrının kendisiyle de ilgilenir. O yüzden kısacası ağrıyı oluşturan tüm hastalıkları ağrıyla beraber tedavi etmeyi amaçlar ve başka bölümlerle işbirliği içinde çalışır. Ancak halk arasında bölümün bilinirliği çok azdır. Bu nedenle hastalar bize ulaşmadan önce birçok yere tedavi bulmak amacıyla başvurmak zorunda kalır. Bu süre zarfında maalesef gereksiz yere ağrılarla baş etmeye çalışırlar. Bu süreç hastaları psikolojik ve fiziksel olarak tüketir.
Algoloji her türlü ağrının azaltılması için kullanılabilir mi?
Algoloji her türlü ağrının tedavisi ile ilgilenir. Ancak istisnai ve acil durumlarda tedaviden önce başka bölüme yönlendirmek zorunda kalabilir. Mesela göğüs ağrısı olan hastada ciddi bir durum olması gibi. Acil durum halledildikten sonra hala ağrısı varsa ağrı tedavisine devam edilir. Yani algoloji her ağrı türüyle ilgilenir diyebiliriz.
Ağrıların tedavisi için algoloji uzmanları hangi yöntemleri kullanmaktadır?
Ağrıların tedavisi için algoloji uzmanları çok çeşitli yöntemler uygular. Tedaviye basit olandan ileri tedaviye doğru yol alır. İlk önce ilaçlar ile tedavi edilebilecek bir ağrı olasılığı değerlendirilir. Ağrıyı oluşturan yardımcı faktörler varsa bunlar ayrıca tedavi edilir. Mesela günlük yaşam aktiviteleri, kullandığı eşyalar, diyet, egzersiz gibi.
İlaçlarla tedavi olamayacak hastalara ise girişimsel tedaviler uygulanır. En basit örnek ise ağrının kaynağını söndürmeyi amaçlayan enjeksiyonlar yapılabilir. Ağrıya sebep olan sinirler tahrip edilebilir. Fıtık kaynağı eritilebilir. Çok ileri vakalarda vücuda ufak bir ameliyatla ağrı pili veya pompası yerleştirilebilir. Özetle basit tedaviden çok ileri tedavilere kadar çok sayıda alternatif ağrı tedavilerimiz var.
Algolog olmanın güzel ve zor yönleri nelerdir?
Algolog olmanın en güzel yanı hastalarımızın tedavi sonrası gördüğümüz yüz ifadesine şahit olmaktır. Ağrısı geçen hastanın yüzündeki şaşkın ve mutlu ifade mesleki ve insani açıdan beni çok mutlu ediyor.
Algolog olmanın en zor yanı ise bölümümüzün bilinmemesi ve bunu herkese açıklamaya çalışmak. Bize gelene kadar hastalarımız o kadar çok yer dolaşıyor ki haklı olarak sonraki tedavilere şüphe ile yaklaşıyor. Tekrar hastalarımızın bu güvenini kazanmak ve hastalarımızı ağrının tedavi edilebileceğine inandırmak bizim için zor oluyor.
Algoloji tedavileri herkese uygulanabilir mi? Hangi hastalar için tercih ediliyor?
Algoloji tedavileri her yaş ve gruptan hastaya uygulanabilir. Amacımız; ağrısı olan tüm hastalara ulaşmak ve tedavi etmektir. Sizler de bu yazı ile bu konuda yardımcı oluyorsunuz. Bunun için ayrıca teşekkür ederim.