Her tasarımcının kendine ait bir tarzı, rengi ve trendi vardır. Kazandığı bilgi birikimi ve dinamik ekibiyle her projede en kaliteli işi trendlere özgün ve dikkat çeken bir biçimde yorumlayarak hayal edilen mimari projeleri gerçekliğe dönüştüren İç Mimar Ahu Akın, farklı tarzı, pozitif bakış açısı ve enerjisi ile dikkat çekmeye devam ediyor.
Kurmuş olduğu Ahu Akın Mimarlık imzası taşıyan konut, restoran, ofis projeleri ve daha bunun gibi iş dünyasında birçok alanda gösterdiği çalışma prensibi ile övgüleri toplayan Ahu Akın, tüm müşterilerinin her anlamdan memnun ayrılmasını kendine motto edinmiş başarılı bir isim…
Yapmış olduğu işleri ilgiyle takip ettiğimiz İç Mimar Ahu Akın, küçük mekanları büyük göstermenin yollarını ve iç mekanda gerçekleştirilen ufak dokunuşlarla büyük farklar yaratabilecek unsurları VipTurkey okuyucularıyla paylaştı…
Genellikle sıkıntılı bir durum gibi görünen ‘küçük evlerde oturma’ gerçeği, akıllı iç mimari çözümlerle, hayatınızı dilediğiniz gibi yaşayabileceğiniz keyifli mekanlara sahip olmanızı sağlayabilmektedir.
Aslında küçük mekan yoktur; yanlış dekorasyon vardır. Hatalı renk ve desen
Pratik küçük çözümlerle nasıl verimli depolama alanları oluşturulabildiğine ya da ne kadar fonksiyonel ve estetik alanlar yaratılabildiğine bir göz atalım…
Renkler, bir mekanın ruhunu oluşturur. Dar alanları renklendirirken buna uygun bir seçim yapılmalıdır. Küçük odalarda öncelikle doğru renge karar verilmesi önerilir. Duvarlar için renk seçiminizi metalik, parlak ve açık tonlardan yana
Beyaz, bej, uçuk yeşil, gri ve mavi renkler küçük metrekareye sahip odalar için ideal tonlardır. Mavinin yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisini en güzel şekilde hissedeceğiniz yumuşak mavi tonlarından olan Alice mavisi, bebek mavisi ve toz mavi tonlarını; şeftali rengi, gümüş ya da macenta detaylardan yardım alarak daha göz alıcı bir ortam oluşturabilirsiniz. Özellikle buz grisi, gümüş rengi ve inci grisi hem iddialı hem de pek çok farklı renkle kombinlenmeyi kaldırabilir renklerdir. Dar bölümlerin duvarlarında duvar kağıdı kullanmak çok fazla önerilmez. Ancak duvar kağıdının şıklığını yakalamak istiyorsanız, yatay desenleri olan duvar kağıtlarını tercih edebilirsiniz. Bu duvar kağıtları ile mekânın dar görünmesinin önüne geçebilirsiniz. Odanın tavanını, duvar için seçtiğiniz rengin açık tonlarına yada beyaza boyarsanız yüksek ve havadar bir görünüm elde edilebilirsiniz ayrıca boyayacağınız alan eğer biraz daha yüksek tavanlıysa buz mavisi rengini kullanarak derinlik de yaratabilirsiniz.
Duvarlar ve mobilyalar aynı tonlarda olduğunda bir kamuflaj etkisi oluşturur ve bu da mekanın daha geniş algılanmasını sağlar. Mobilyalarınızda koyu renkler yerine, daha açık ahşap tonlarını tercih edip, döşemelik kumaş seçiminizde de daha küçük desenleri kullanmalısınız. Altı kapalı, yere oturan mobilyalar yerine, ayaklı ve altı açık parçalar tercih ederseniz, bu açıklık ve ferahlık algısı yaratır. Cam ışığın yayılmasına yardımcı olduğu için küçük evlerde genişlik hissi oluşturan malzemelerin başında gelir, şeffaf olduklarından ve altlarını gösterdiklerinden belirli bir ölçüde gözden kaybolurlar. Bu da etrafta daha fazla boş alan varmış gibi görsel bir yanılsama oluşturur.
Çok fonksiyonlu mobilya seçimi; küçük odalarda avantaj sağlar. Küçük odalarda kanepe ve sehpa seçimi çok önemlidir. Mobilya seçiminde mekanın köşelerini sınır olarak işaretlemeniz gerekir. Size hareket özgürlüğü sağlayacak koltuk takımları tercih etmelisiniz. L şeklindeki oturma grupları bunun için uygun bir seçim olacaktır..Hantal, gösterişli, renkli ve desenli koltuklar yerine; kolçaksız, küçük, sade, açık renkli ve minimal çizgiye sahip koltuklar seçip, sehpa işlevi görecek sandıklı puflar ve altında depolama bölmesi bulunan, çekmeceli, içerisine bir şeyler koyabileceğiniz orta sehpalarla koltuklarınızı kombinleyebilirsiniz.
Bir mekanı büyük göstermenin ve derinlik katmanın en çok bilinen ve kullanılan yöntemlerinden biri ayna kullanmaktır. Işığı yansıtan aynalar odanızın daha geniş ve ferah görünmesine sebep olacaktır. Bunun için aynaları mümkünse pencerenin tam karşısına yerleştirebilir ya da uygun duvarlara boydan boya ayna kaplayabilirsiniz. Böylelikle yarattığı yansıma bir illüzyon etkisi yaparak mekanın daha geniş algılanmasını sağlar.
Küçük mekanlarda perde seçimlerinizi hacimli, kabarık ve çok katlı olanlardan yana kullanmak yerine; Ahşap jaluzi, stor tarzı yada tavandan yere uzanan, uzun perdeler tercih etmek odanızın daha yüksek tavanlı ve ferah görünmesine yardımcı olacaktır. Perdelerinizde de yine duvar renginin aynısını ya da tonlarını tercih edebilirsiniz.
Halı seçiminizi yine açık, doğal renklerden yana kullanabilirsiniz. Açık tonlarda ve tek renk halı kullanmak istemiyorsanız çizgili bir modeli odanızın hangi kısmı dar ise çizgileri o tarafa doğru uzatıp yayarsanız mekanı olduğundan büyük gösterecektir.
Duvarlarınıza, tavana yakın yükseklikte raflar monte ederseniz, gözün oraya kaymasına neden olur ve tavanın daha yukarıda algılanmasını sağlar. Bu da ferahlık, genişlik hissi verir. Ayrıca raflar sayesinde ekstra bir depolama alanı elde etmiş olursunuz. Küçük mekanların dekorasyonunda çok sayıda, ufak aksesuar objeleri kullanmayın. Bunun yerine daha büyük dekoratif parçalar seçin ve aralarında mesafe bırakın. Duvarlarda kalabalık bir görüntü yaratmamak adına, 1 ya da 2 tane büyük parça tablo asmayı tercih edin. Küçük evlerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri de aynı odaya sığdırılan farklı kullanım alanlarının birbirinden tam ayrılamamış olmasıdır, bu durum odaları olduğundan daha düzensiz ve dar gösterebilir. Çözüm olarak farklı kullanım alanlarını birbirinden ayırırken farklı zemin döşemesi, farklı ışıklandırma ve farklı aksesuarlar gibi elementlerle ayrışımı sağlayabilirsiniz.
Yer döşeme seçiminde çok parlak olmayan, ışığı yansıtmayan doğal ahşap yada mermer tarzında malzeme kullanılabilir. Eviniz dar ise ve mutfak, banyo kapılarının açılması için yeterli alan yoksa, açık renkte sürgülü kapı kullanarak alandan tasarruf sağlamanın yanı sıra, hoş bir görüntü de oluşturabilirsiniz. Banyo ve mutfak gibi sık kullanım alanlarında, kapının pratik kullanılması önemlidir.
Depolama alanları küçük ev dizaynları için çok önemlidir, çünkü evin dağılmasını engellemek evi her zaman daha geniş ve ferah kılar. Depolama çözümleri dediğimizde aklımızda; fazla eşyaları saklamak, gerek görmediğimiz eşyaları görünürlükten kurtarmak gibi bir algı oluşuyor. Aslında böyle değil. İç mekanda depolama; eşya organizasyonu, doğru ürünü doğru yerde saklama, kolay ulaşılabilirlik, boş alan yaratma gibi çözümler anlamına geliyor. Salonda hasır sepetler, evinize naturel bir çizgi kazandırırken; aynı zamanda kitaplarınızı, dekoratif eşyalarınızı ve örtülerinizi koyabileceğiniz bir alan yaratır. Bazalı yataklar kullanarak yatak odalarınızda yorgan, battaniye ve tekstil ürünleri gibi yer kaplayan her şeyi göz önünden kaldırabilirsiniz.
Kullandığınız dolapların iç fonksiyonları, hayatımızı kurtaran faktörlerden biri. Aslında ne kadar raf ve çekmeceye sahipsek o kadar şanslıyız. Özellikle köşe dolaplar ve raflar kullanarak, kullanmadığımız ölü alanları değerlendirebiliriz.
Küçük odalarda aydınlatmalar yoğun bir ışık demeti oluşturarak göz sağlığını tehdit edecek düzeye geleceği için oda ölçüsüne göre ışık şiddeti seçilmeli ve uygulanmalıdır. Aydınlatma da renk tercihi kişiliğinize göre değişkenlik gösterebilir. Doğal ışık gölgeyi yok ederek küçük odaların ferah görünmesini sağlayacaktır. Mekanın küçüklüğünü gözlerden saklamanın kolay bir yolu da duvar kenarında tavana doğru süzülen gizli ışıklardır. Dolaplarda, kitaplıklarda ve rafların altında karanlık köşeler görülebilmektedir. Bu nedenle, bir dolabın içini veya tezgahları aydınlatmak için LED şeritler kullanabilirsiniz. Duvar yanında masa lambası, lambader ya da aplikler aydınlatma çözümünde yine oldukça şık ve kullanışlıdır.